کتاب " مسجد جامع عتیق موزه ای از درّ و عقیق "

مسجد جامع عتیق موزه ای  از درّ و عقیق:

کتاب حاضر تحت عنوان مسجد جامع عتیق موزه ای از درّ و عقیق، توصیف یکی از درخشان ترین گوهر های گنجینه میراث فرهنگی این سرزمین یعنی مسجد جامع اصفهان است که به گونه ای موثر و به دور از هر گونه اطناب و درازگویی به تاریخچه ، معماری ، بخش ها و ارزش های این بنا همراه نقشه ها و تصاویر مرتبط با این مجموعه نفیس پرداخته است و در آن سعی شده ضمن ارائه اطلاعات کامل و وافی ، نظریات اساسی پژوهشگران گرامی گذشته و حال پیرامون این جاودانه اثر در آن گنجانیده شود .

          بی شک یکی از آثار و ابنیه مهم در تاریخ و تمدن اسلامی ، بنای تاریخی مسجد جامع کبیر ( عتیق ) اصفهان است . این اثر نفیس که تقریبا مقارن با اوایل دوره خلافت عباسی بنیان گذاشته شد ، از جهات مختلف قابلیت توجه و بررسی دارد و در حقیقت آنرا می توان نهادی معنوی و جامع در ابعاد مختلف معماری ، هنری ، علمی و موثر در تحولات مذهبی ، سیاسی و اجتماعی در اعصار مختلف دانست . شاید به تحقیق بتوان علاوه بر مرکز بزرگ معنوی شهر ، مسجد جامع را اولین نهاد آموزشی مهم دوران اسلامی اصفهان قلمداد کرد .

 با ظهور دولت صفوی و رسمیت یافتن تشیع در ایران ، جامع کبیر اصفهان رونق بیشتری گرفت ، چرا که بازهم عمده ترین مرکز مذهبی ، علمی و اجتماعی اصفهان محسوب می شد و عمده محلات شهر و نیز خانه علما و اندیشمندان هم در کنار آن بوده است .

در حقیقت مسجد جامع عتیق اصفهان دّری گران مایه و بی نظیر در سیر تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران اسلامی بشمار می رود ک علی رغم آن که در طول تاریخ زمان مورد هجمه غزل ها یا قرمطیان و در عصر ما شاهد تهاجم صدامیان بعثی بوده ، اما هم چنان دژی استوار و نمادی ارزشمند از معنویت معماری ، هنر، جایگاه تزکیه و تربیت و علم آموزی بوده و می باشد . از محاسن عصر حاضر در باب مسجد جامع اصفهان تالیف محقق عبدالرضا کارگر ، جمع بندی مناسب آثار و ابنیه و ویژگی های معماری و هنری بنا و تبین بسیاری از مطالب مربوط به این جامع و اعصار آن است . حضور و تلاش سالهای متمادی پژوهشگر محترم در این مسجد به درک بیشتر در ترسیم و موقعیت و جایگاه این بنای عظیم و نفیس کمک شایانی نموده است .بنای تاریخی مسجد جامع عتیق در تاریخ 15 دی 1310 ه. ش بشماره 95 در فهرست آثار ملی ایران و در سال 2012 م /1390 ه. ش در سی و ششمین اجلاس جهانی یونسکو که در شهر سن پترزبورگ روسیه برگزار شد ، با شماره 1397 در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده است . کتاب فوق در سال 1395 با همت مرکز اصفهان شناسی و خانه ملل به چاپ رسیده است .

All rights reserved
Designed by: Hamid Reza Varshabi

Search