نمایشگاه مشاغل و حرف سنتی اصفهان

برگزاری نمايشگاه "حرف و مشاغل سنتي اصفهان " یكي از برنامه هایی بود كه بمناسبت هفته فرهنگی اصفهان، از سوم تا نهم ارديبهشت در محل راه شاهي (خيابان استانداري) با مساعدت و همکاری شایسته اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان و بخصوص پایگاه میراث جهانی میدان نقش جهان و دانشکده معماری دانشگاه هنر اصفهان برگزار شد و طي آن 20 حرفه سنتي به ارائه حرفه و محصولات خود بصورت كارگاهي پرداختند.
مرکز اصفهان‌شناسی و خانه ملل در راستای اهداف بلندی که همواره دغدغه رسیدن به آن را داشته و دارد، می‌کوشد شرایط و امکاناتی را فراهم آورد تا پابه‌پای شناسایی و شناساندن اصفهان به اصفهانی و غیر اصفهانی، از چالش‌هایی که این شهر از منظری با آن روبه‌روست، فرصت‌هایی طرح نماید که در قالب یک راه حل منطقی، مسیر تاریک معضلات و مشکلات پیش روی این شهر را روشنی بخشیده درپرتو هم‌اندیشی‌های آگاهانه‌تر، افکار را هوشیارتر، دیده‌ها را بیناتر و احساسات را برانگیخته‌تر نماید.
از این منظرنمایشگاه "مشاغل و حرف سنتی اصفهان" گام بلندی است که این مرکز سعی در برداشتن آن دارد، تا به‌گونه‌ای بتواند چندین هدف را دنبال نماید. شاید بر کسی پوشیده نباشد که طی سالیان گذشته مشاغلی چون آهنگری تا بزازی و پنبه‌دوزی و ... در گوشه و کنار این سرزمین رونق داشته و روزی مشاغل اصلی و مورد نیاز مردم بوده‌است. این در حالی است که با توجه به پیشرفت تکنولوژی و تغییر سبک زندگی، در بسیاری از موارد، دیگر اثری از مشاغل بومی وسنتی وجود ندارد و این  مهم در حالی اتفاق افتاده که آمار بیکاری روز به روز گسترش می‌یابد.
شغل‌های قدیمی، ثبات  و ایجاد اشتغال پایدار در پی دارند و از دیگر سوی، برخی مشاغلی که امروز فراموش شده‌اند در زمره حرفه و هنرهای صنایع دستی قرار دارند و باید برای حفظ اصالت و هویت فرهنگی خود، باردیگر آن‌ها را احیا نماییم.
احیای این مشاغل از چند منظر حائز اهمیت بسیار جدی است. از یک سو آن‌ها میراث ناملموس این مرز و بومند، چرا که میراث فرهنگی صرفاً در بناهای تاریخی و مجموعه‌ای از آثار و اشیا خلاصه نمی‌شود، بلکه سنت‌ها، باورها، آداب زندگی، نحوه معیشت نیاکان ما که به ارث رسیده و سینه به سینه و نسل به نسل منتقل می‌شود نیز میراث فرهنگی ما  و از نوع ناملموس محسوب می¬گردند.
برگزاری این نمایشگاه، آن هم در قالب کارگاه و به نمایش گذاشتن نحوه تولید یک اثر هنری در چهاچوب شغل و حرفه صنایع دستی سنتی ، تلاشی است در پاسداشت میراث فرهنگی ناملموس به منظور شناخت، معرفی و زنده‌سازی فرهنگ‌هایی که در سایه بی‌توجهی ما ‌سریعاً بدست فراموشی سپرده خواهند شد.
هدف دیگر این مرکز از برپایی این نمایشگاه، تلاش در راه ارتقای روش‌های جذب گردشگر، بالاخص گردشگران خارجی و ایجاد جاذبه‌های بیش‌تر برای آنان، آن هم در یکی از موقعیت‌های زمانی که اصفهان، حجم انبوهی از مخاطبان گردشگر را پذیرا می‌گردد. از این رو برپایی نمایشگاه مشاغل سنتی، می‌تواند گام مؤثری در راستای جذب هرچه بیش‌تر گردشگران و میهمانان داخلی و خارجی باشد.
از دیگر اهداف مرکز اصفهان شناسی از برپایی این نمایشگاه، به عبارتی اعلام رسمی ورود آن در حوزه فولکلور و فرهنگ عامیانه و تلاش در جهت گردآوری یکی از موضوعات مهم آن، یعنی ثبت و ضبط تاریخ شفاهی مشاغل و حرف سنتی به عنوان نقطه شروع این حرکت عظیم فرهنگی توسط این مرکز است.
این اهداف در واقع، تلاشی است که مرکز اصفهان‌شناسی و خانه ملل می‌کوشد به عنوان یک پروسه و طرح بلند مدت و نه صرفاً در قالب یک پروژه کوتاه مدت که به صورت محدود چند روزه انجام گرفته و پایان می‌یابد، بدان می‌نگرد و بنا دارد تا در آینده آن را توسعه داده و کارگاه‌هایی از صنایع دستی سنگین‌تر(زریبافی،مخمل‌بافی،عبابافی و....)را متناسب با جایگاه ها وموقعیت های مناسب‌تر در گوشه و کنار شهر و حتی کشور و در صورت فراهم بودن شرایط، در خارج از کشور و شهرهای خواهر خوانده اصفهان برگزار نماید.
All rights reserved
Designed by: Hamid Reza Varshabi

Search