شيخ بهايي

شيخ بهاءالدين محمد عاملي  ملقب به شيخ بهايي

 

وي در جبل­ عامل لبنان به ­دنيا آمد. استقبال دولت شيعه مذهب صفوي و سخت­گيري­ هاي حكام عثماني به شيعيان باعث شد تا خاندان وي به ايران آيند. شيخ بهايي در علوم و دانش هاي متعددي از جمله شعر و ادب، فقه، تفسير، رياضي و كلام تبحر يافت. وي پس از ورود به ايران مدت ها در شهرهايي مانند قزوين و مشهد به سر برد و سرانجام در اصفهان سكونت گزيد و به منصب شيخ الاسلامي دست يافت.

بهاءالدين عاملي شاگردان بسياري را تربيت كرد كه بعدها از مفاخر علوم اسلامي، بويژه شيعه گرديدند كه از جمله مي­توان از محمد تقي مجلسي، ملامحسن فيض كاشاني و نظام الدين ساوجي ياد نمود. از آثارش بايد از جامع عباسي، تشريح الافلاك، خلاصه الحساب، كليات شيخ بهايي و فوائد البيان نام برد. او به سال 1030 ه.ق درگذشت.

تاكنون بسياري از اقدامات بزرگ را به اين دانشمند جامع منسوب كرده اند از جمله معماري و طراحي شهر اصفهان به عنوان پايتخت شاه عباس اول، دومين كلنگ طرح انتقال آب كوهرنگ (كارون) به زاينده­ رود، تصميم به ايجاد شهر نجف ­آباد، طومار تقسيم آب زاينده­ رود (معروف به طومار شيخ بهايي)، احداث حمام معروف به شيخ بهايي (كه از ويژگي هاي فني خاصي بهره مند بود) در نزديكي مسجد جامع عتيق اصفهان و تعدادي ديگر از آثار و ابنيه.

تماس با ما

اصفهان- خیابان استانداری، روبروی موزه هنرهای تزئینی، مركز اصفهان شناسی و خانه ملل

تمامی حقوق برای مركز اصفهان شناسی و خانه ملل محفوظ است
طراحی سایت توسط حمیدرضا ورشابی

Search