کتاب اصفهان دارالعلم شرق

تالیف مرحوم استاد مصلح الدین مهدوی

اصفهان دارالعلم شرق

از قرن چهارم تا ششم هجری، اصفهان چنان شکوه عظمتی یافته که آن را دارالعلم می نامیدند. در آن دوره مدارس متعددی در این شهر ساخته شد و طالبان علم از سراسر کشور به این شهر آمد و شد داشتند.

مرحوم استاد مصلح الدین مهدوی مؤلف این اثر، سعی نموده که کلیة مدارس دینی اصفهان در قرون اسلامی را در این کتاب معرفی نماید. از بسیاری از این مدارس تنها نامی باقی مانده که مؤلف با تحقیق و تفحص از منابع، آنها را استخراج و با ذکر خصوصیات آورده است.

مرحوم مهدوی، پس از مقدمه ای کوتاه، بحث خود را با نقل قولی از شاردن راجع به اصفهان و این که وی این شهر را دارالعلم شرق نامیده است، آغاز کرده و می افزاید که او نیز به تبعیت از سخن شاردن، این نام را برمجموعة خود نهاده است. آنگاه پس از اشاره به کثرت تعداد مدارس در زمان صفویه و بیان القاب شهرها، وارد بحث اصلی کتاب یعنی ذکر تک تک مدارس شهر اصفهان می شود. ناگفته نماند که مصحح این اثر، محمدرضا نیلفروشان چنانچه خود در مقدمه بیان داشته، در ابتدای هر مدخل شناسنامه ای برای هر بنا ترتیب داده تا از این طریق خوانندگان گرامی بتوانند اطلاعات اجمالی در باب سازندگان بنا و ... پیش چشم داشته باشند، آن گاه عین نثر مرحوم مهدوی، دربارة بنا را آورده است.

تعداد کل مدارسی که در این مکتوب بدانها پرداخته شده نزدیک به یکصد و نود باب می باشد که پس از ذکر تمامی آنها، مطالبی نیز در خصوص مدارس در آیینة سفرنامه ها، در بخش پایانی کتاب آورده شده است.

این کتاب در سال 1386 در قطع وزیری و در 386 صفحه توسط مرکز اصفهان شناسی و خانه ملل چاپ و منتشر گردیده است.

تماس با ما

اصفهان- خیابان استانداری، روبروی موزه هنرهای تزئینی، مركز اصفهان شناسی و خانه ملل

تمامی حقوق برای مركز اصفهان شناسی و خانه ملل محفوظ است
طراحی سایت توسط حمیدرضا ورشابی

Search