کتاب تحولات عمران و مدیریت شهری اصفهان در دوره پهلوی اول

تحولات عمران و مدیریت شهری اصفهان در دوره پهلوی اول

تحولات عمران اصفهان همیشه به نام بلدیه و شهرداری همراه بود ه است . ایجاد بلدیه در اصفهان هم زمان با ثمر رسیدن مشروطیت در ایران بوده ، اداره بلدیه ، که امروزه شهرداری نامیده می شود در آغازین دهه ی فعالیت خویش موسسه ای بود که در تمامی حوزه های شهری فعالیت می کرد . بلدیه ، خود را مسوول ساماندهی همه مسایل و مشکلات اجتماعی ، اقتصادی ، امنیتی ، عمرانی و غیره می دانست .

در این کتاب گزارشگر اصلی وقایع بیست ساله ی اصفهان روزنامه ای است بنام " روزنامه اخگر" . ویژگی روزنامه اخگر آن بود که ، برخلاف روزنامه های محلی دیگر ، نگاه اصلیش را به مسایل شهری دوخته و به آنها می پرداخت . هدف و خط مشی این روزنامه به بررسی بخشهایی از تحولات عمران شهری که در 5 فصل ذکر شده که عبارتند از :

فصل اول به مسایل مدیریت شهری و فعالیت های شهرداری پرداخته است . برای کسانی که تاریخچه شکل گیری و استخوان بندی شهر اصفهان را دنبال می کنند، مسلم اطلاعات این کتاب بسیار مفید خواهد بود .

فصل دوم فعالیت ها و حوادث فرهنگی شهر را دنبال می کند . از تاسیس کتاب خانه ی بلدیه گرفته تا مرمت آثار و ابینه ی تاریخی شهر ( به جز موضوع پل های زاینده رود که به دلیلی در فصل اول آمده است )

فصل سوم وضعیت بهداشت و درمان شهر و رابطه ی نهاد شهرداری را با این موضوع مهم به تصویر می کشد . این فصل بیش از همه به زندگی اجتماعی مردم نزدیک شده است .

فصل چهارم تاریخچه ی صنعتی شدن شهر اصفهان با ذکر جزئیات و زمان تاسیس کارخانه ها و اسامی فعالین این حوزه را می بینید . اطلاعات این بخش برای آنهایی که به تاریخچه ی صنایع در اصفهان می پردازند ، حائز اهمیت است . این فصل از این جهت با شهرداری مربوط می شود که اصولا بخش عمده ای از درآمد شهرداری اصفهان از عوارضی بود که از این موسسات صنعتی      می گرفت . نیز بررسی تحولات عمران شهری اصفهان بدون توجه این سر فصل مهم ، کاری ناقص به نظر می رسد .

فصل پنجم هم به موضوع بسیار مهم برق شهر می پردازد ، تاریخچه ی ورود و گسترش این پدیده مهم را شهر اصفهان بررسی کرده است .  این اثر به قلم عبدالمهدی رجایی در سال 1387 به چاپ رسیده است .

All rights reserved
Designed by: Hamid Reza Varshabi

Search