کتاب چه وخدی بود ( روایت اصفهان دیروز )

کتاب چه وخدی بود ( روایت اصفهان دیروز )

کتاب "چه وخدی بود" مجموعه کاملی است از آنچه که می­توان در وصف گذشته­های اصفهان گفت. نزدیک به هزار و سیصد بیت اشعاری که سعی شده در وزن یکسان سروده و تنظیم کرد. این مجموعه به دلایلی که ذیلاً بدان اشارت خواهد رفت واجد ارزش­ها، نقاط قوت و ویژگی­های خاصی است که امید می­رود به عنوان اثری بی­ بدیل در حوزه مطالعات اصفهان­شناسی به منظور حفظ هویت فرهنگی این شهر، نه تنها به جامعه فرهنگی ایران، بل کل علاقه­ مندان به اصفهان درسراسر جهان معرفی نمود.

در این مجموعه حجم انبوهی از واژه­ها به لهجه اصیل اصفهانی ضبط گردیده است. بخش مهمی از این واژه­ها، شاید به دست فراموشی سپرده شده و نسل جوان کاملاً با آن بیگانه شده و مفهوم و معنایش را ندانند. اطلاعات بسیار ارزشمندی در خصوص آثار و ابنیه تاریخی فراموش شده و نیز مکان آن در اختیار خواننده قرار گرفته است. استعارات، اصطلاحات و کنایات، بصورت انبوهی در این مجموعه موج می­زند. بسیاری از مؤسسات تمدنی در گذشته اصفهان که بسیاری از آنها دیگر وجود ندارند، معرفی شایسته­ای شده است.

اطلاعات دقیقی از محلات قدیمی شهر اصفهان، چیدمان و فضاهای شهری اصفهان در گذشته های دورتر را در اختیار مشتاقان قرار می­دهد.در این اثر، به بسیاری از آداب و رسوم، آیین ها و مناسک خاص مردم اصفهان، پرداخته شده ­است . اشارات ارزشمندی به خوراکی­ها ، غذاهای سنتی اصفهان و نیز محصولات کشاورزی مختص اصفهان، شده ­است.بسیاری از رجال و بزرگان اصفهان اعم از رجال حکومتی و بزرگان عرصه علم، ادب و هنر همراه با  ویژگی­های شخصیتی آنها، مورد معرفی قرار گرفته­است. اشاره دقیقی به رفتارهای اجتماعی مردم اصفهان و نوع تعاملات و ارتباطات آنها شده است . بسیاری از نام­های مستعار اشخاص که بدان معروف بوده و نسل امروز به سختی می­تواند اطلاعاتی در این خصوص در منابع و مآخذ بدست آورد، مورد اشاره مستند قرار گرفته است. مَنش­ها و روش­های زندگی مردم اصفهان، مکرر مورد توجه قرار گرفته است. بسیاری از مشاغل سنتی، هنرها و صنایع دستی و نیز نام وسایل، ادوات و ملزومات زندگی مردم اصفهان در گذشته، معرفی شده­اند. اوضاع و شرایط اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و حتی اقتصادی اصفهان در سالهای دورتر مورد بررسی اجمالی و مستند قرار گرفته است.  به وضعیت پوشش و لباس مردم  پرداخته شده است. شکل و فرمِ خانه­ های مسکونی به نمایش مکتوب گذاشته شده است.اشاره دقیق و جزئی به روابط خانوادگی اعضای خانواده ­ها و اطلاعات ریز و درشت دیگر، که اشاره به تک ­تک آنها باعث تطویل کلام خواهد شد، از دیگر موارد بسیار ارزشمند این اثر منظومه می­باشد که تدوین و سرایش آن به همت حسن رشتیان در سال  1400 به چاپ رسیده است.

 

تماس با ما

اصفهان- خیابان استانداری، روبروی موزه هنرهای تزئینی، مركز اصفهان شناسی و خانه ملل

تمامی حقوق برای مركز اصفهان شناسی و خانه ملل محفوظ است
طراحی سایت توسط حمیدرضا ورشابی

Search