جلسه نقد و بررسي كتاب ارامنه جلفاي نو در دوران صفوي

در تاريخ 95/10/11 مقارن با آغاز سال نو ميلادي، نشست نقد و بررسي كتاب "ارامنه جلفاي نو در دوران صفوي" در محل مركز اصفهان شناسي و خانه ملل برگزار گرديد.

 

در اين نشست كه با حضور آقايان دكتر محسن جعفري مذهب عضو هيئت علمي مركز اسناد و كتابخانه ملي ايران، دكتر علي اكبر جعفري دانشيار گروه تاريخ دانشگاه اصفهان و خانم دكتر نزهت احمدي عضو هيئت علمي گروه تاريخ دانشگاه اصفهان تشكيل شد. جناب آقاي دكتر فرهمند رئيس مركز اصفهان شناسي ضمن خوشآمدگويي به محضر تمامي عزيزان حاضر در جلسه، از اين برنامه به عنوان نخستين نشست نقد كتاب در دوره نوين فعاليت مركز ياد كرده و اظهار اميدواري نمود كه در آينده نزديك اين نشست ها ادامه يافته، كتابهاي ارزشمند ديگري نيز مورد نقد و بررسي عالمانه قرار گيرد.

 

خانم دكتر شكوه السادات اعرابي هاشمي مؤلف كتاب، ضمن تشكر از مركز اصفهان شناسي به مناسبت برگزاري اين نشست، با اشاره به اين نكته كه اين كتاب در اصل پايان نامه دكتري وي بوده از انگيزه و عواملي كه باعث شد تا وي اين موضوع را براي تز دكتراي خود انتخاب نمايد سخنان خود را آغاز نموده، به مراحل انجام و مشكلاتي كه در اين راستا متحمل گرديده و همچنين نحوه استفاده از منابع قديمي و نيز اسناد و مدارك ارمني زبان مرتبط با موضوع پايان نامه خود پرداخت، پس از آن، سرفصل هاي اصلي كتاب را به اجمال بيان نمود.

 

آقاي دكتر جعفري مذهب در مقام نماينده ناشر، ضمن اشاره به پيشينه دانشمندان ايراني قبل از اسلام، و نيز ايرانياني كه براي درك حقيقت عازم فلسطين شدند و به دين مسيحيت گرويده و نخستين شهيدان مسيحيت بودند، از تعامل مثبت بين مسلمانان و مسيحيان بالاخص در اصفهان اظهار خشنودي نمود.

سركار خانم احمدي نخستين منتقد كتاب، نقد خود را متوجه انتخاب واژه ارامنه به جاي ارمنيان در عنوان كتاب نمود و ضمن اشاره به اين نكته كه رويكرد كلي كتاب يك رويكرد توصيفي است و جاي داشته كه مولف محترم تكيه اصلي خود را بر اسناد مي گذارده و از منابع فارسي نيز بيش تر استفاده مي نمود. وي كليت كتاب را مثبت ارزيابي نموده و به ويژه از بخش اسناد ارائه شده، به عنوان منبع و ماخذي مفيد براي دانشجويان ياد نمود.

جناب آقاي دكتر جعفري دومين منتقد از اين كه در كتاب مكرر از ارمنيان به جامعه اي جدا از جامعه ايراني تعبير گرديده انتقاد نموده و به اين نكته مهم اشاره نمود كه آنها ايراني اند و هيچ تمايزي جز مذهب عامل تفكيك اين دو جامعه نيست و از اين نكته نبايد غافل بود كه ارمنيان از اول هم ايراني بوده و جزو ملت بزرگ ايران به شمار مي آمده اند. وي اسناد موجود در كتاب را از نقاط قوت دانسته، ليكن نحوه نگارش مطالب و نيز استخراج اعلام آن را مورد نقد خويش قرار داد.

در پايان مولف كتاب، ضمن تشكر از منتقدين محترم اظهار اميدواري نمود كه در چاپ هاي آتي، تمامي نظرات را مورد توجه قرار خواهد داد و سعي مي نمايد كه اشكالات كمي و كيفي آن را برطرف نمايد.

تماس با ما

اصفهان- خیابان استانداری، روبروی موزه هنرهای تزئینی، مركز اصفهان شناسی و خانه ملل

تمامی حقوق برای مركز اصفهان شناسی و خانه ملل محفوظ است
طراحی سایت توسط حمیدرضا ورشابی

Search